Maatregel 07 Vechtdalroute


De Vecht is een levensader over de grenzen heen. Vanaf de bron in Darfeld in het Münsterland doorkruist de rivier tien Duitse en vijf Nederlandse Vechtdalgemeenten.

De Vecht is vooral voor Bentheim en de provincie Overijssel een kenmerkend element. Het vlakke landschap in het Vechtdal, bossen, weiden en velden, heide- en veengebieden vergezellen de waterloop door de Grafschaft Bad Bentheim in noordwestelijke richting over 182 kilometer naar Zwolle in Nederland. Daar stroomt de rivier als de Overijsselse Vecht het Zwarte Water in en uiteindelijk het Ijssel Zwollekanaal tot het IJsselmeer en daarmee tot de Noordzee.

Steeds meer mensen genieten er in hun vakantie van om te bewegen en willen hun vakantieregio met de fiets ontdekken. De combinatie van de rivier en de fiets is erg leuk voor fietstoeristen want het langsfietsen van een rivier van de bron naar de monding heeft een bijzondere charme en is erg populair. Een heel leuke manier om het Vechtdal te ervaren is een fietstocht over de 225 km lange grensoverschrijdende Vechtdalroute, die bekroond is met drie "ADFC-sterren".

Het gemeenschappelijke doel van het grensoverschrijdende toerismeproject "Vechtdalroute" is om de waarde van dezelfde Vechtdalroute te vergroten en de route beter en integraal op de markt te brengen. Het doel is onder andere het creëren en op de markt brengen van grensoverschrijdende modules en pakketaanbiedingen. Een van de doelstellingen van het project is om de vraag te beantwoorden hoe de route zo aantrekkelijk kan worden gepresenteerd dat de gast deze volledig wil langsrijden. Daarnaast worden een gemeenschappelijke, uniforme internetoptreden en brochures gecreëerd. De herclassificatie  van de 3-sterrenroute is in het voorjaar van 2018 aangevraagd en voor de toekomst wordt een 4-sterren classificatie nagestreefd.