Presentatie schatkist EducatieVechtzomp


Het natuuractiviteitencentrum de Koppel, de Duitse Samtgemeinde Emlichheim en de Tierpark Nordhorn presenteerden 27 maart 2019 voor het eerst het gemeenschappelijke lesmateriaal voor de Educatie-vechtzompen van het "Varende klaslokaal". Dit jaar varen Duitse en Nederlandse basisschoolleerlingen voor het eerst met gezamenlijk grensoverschrijdend ontwikkelde "schatkisten" op de platbodemschepen “de Vechtzompen”, om zo speels kennis te maken met de lokale flora en fauna van het Vechtdal.

Wat is er nou leuker dan de lokale flora en fauna in de vrijde natuur te ontdekken en zo op een speelse manier basiskennis op te doen over de inheemse natuur en omgeving en te leren hoe daar op een verantwoorde manier mee omgaan wordt? Dit is precies het doel van het varende klaslokaal van de Educatie-vechtzompen. In dit grensoverschrijdende project werken het Natuuractiviteitencentrum De Koppel en de Duitse Samtgemeinde Emlichheim er samen aan om Duitse en Nederlandse basisschoolleerlingen een unieke leerervaring te bieden in de idyllische omgeving van de Vecht. Vooral het perspectief vanaf het water is bijzonder: Een interactief en avontuurlijk lesuur brengen de leerlingen door op de buitenschoolse leerplek van de Vechtzompen en verkennen op deze manier de Vecht.

Nu zijn voor het eerst de nieuw ontwikkelde en tweetalige (Duits en Nederlands) lesmaterialen gepresenteerd waarmee de Educatie-vechtzompen dit jaar gaan varen. In de gemoedelijke sfeer van het Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, direct aan de Vecht gelegen, kregen geïnteresseerden de kans om de materialen van dichtbij te bekijken. De materialen worden geleverd in een kleurrijke schatkist, helemaal gericht op kinderen. Onder andere de vacht van een muskusrat en het ei van een waterhoen waren te zien, maar ook de speciaal voor het project ontwikkelde tweetalige bestemmingskaarten. Het grote aantal vergrootglazen en schepnetten waarmee de kinderen vanaf de boot zelf kunnen op speurtocht kunnen, toonden aan dat het hier niet gaat om klassiek theoretisch onderwijs, maar dat juist meedoen en aanraken de kern van het educatieve project zijn. Projectmanager Rita Köster van de Samtgemeinde Emlichheim beschrijft de charme van het project als volgt: "Het varende klaslokaal maakt levendige les mogelijk, en dat blijft kinderen ook jaren later nog bij. En en passant leren ze iets over hun regionale identiteit.” Haar collega Miriam Gerrits is ook positief: “Leren door beleven is een fantastisch concept, waarmee we de kans hebben een nieuwe generatie van natuurliefhebbers en –beschermers te bereiken.”

Op woensdag waren er ook twee van de Vechtrangers aanwezig, die de vaarten van de Educatie-zompen begeleiden. Omdat de Duitse Educatie-zomp vorig jaar al op de weg was, is de heer Hermann Borghorst al enige tijd Vechtranger en beschrijft zijn ervaringen als volgt: "Het is geweldig! De kinderen zijn iedere keer heel erg enthousiast. Niemand die zich verveelt.” In Nederland is men dit jaar begonnen met de opleiding van de Vechtrangers en gaat het Nederlandse varende klaslokaal dit jaar voor het eerst van start. Herm Wind is een van de eerste Nederlandse rangers, de gepensioneerde leraar verklaart zijn betrokkenheid als volgt: “Het is iets heel bijzonders om op zo een praktijkgerichte manier contact met jonge mensen te hebben en hen waardevolle kennis aan te reiken.”

De Educatie-zompen zullen dit jaar in beide landen van 1 mei tot medio oktober onderweg zijn. Het onderwijsprogramma is gericht op basisschoolleerlingen. De kosten voor de deelname bedragen €3 per leerling/leerkracht (max. 25 deelnemers). Het dragen van zwemvesten tijden de vaart is verplicht. Voor aanmeldingen of vragen kunt u contact opnemen met het Natuuractiviteitencentrum de Koppel, Miriam Gerrits (0523-273388 of miriam.gerrits@dekoppel.com).