Maatregel 07 Vechtdalroute


De Vecht is een levensader over de grenzen heen. Vanaf de bron in Darfeld in het Münsterland doorkruist de rivier tien Duitse en vijf Nederlandse Vechtdalgemeenten.

De Vecht is vooral voor Bentheim en de provincie Overijssel een kenmerkend element. Het vlakke landschap in het Vechtdal, bossen, weiden en velden, heide- en veengebieden vergezellen de waterloop door de Grafschaft Bad Bentheim in noordwestelijke richting over 182 kilometer naar Zwolle in Nederland. Daar stroomt de rivier als de Overijsselse Vecht het Zwarte Water in en uiteindelijk het Ijssel Zwollekanaal tot het IJsselmeer en daarmee tot de Noordzee.

Steeds meer mensen genieten er in hun vakantie van om te bewegen en willen hun vakantieregio met de fiets ontdekken. De combinatie van de rivier en de fiets is erg leuk voor fietstoeristen want het langsfietsen van een rivier van de bron naar de monding heeft een bijzondere charme en is erg populair. Een heel leuke manier om het Vechtdal te ervaren is een fietstocht over de 225 km lange grensoverschrijdende Vechtdalroute.

Voor de aanvang van het project waren de toerismedeskundigen van Duitse en Nederlandse zijde het er echter over eens dat het potentieel van de Vechtdalroute tot dusverre onvoldoende was benut, wat te wijten was aan een gebrek aan informatie en communicatie, alsmede aan de infrastructuur die op bepaalde plaatsen kon worden verbeterd, en zij namen daarom het initiatief tot het deelproject Vechtdalroute.

Het deelproject Vechtdalroute valt uiteen in twee delen: enerzijds moet de infrastructuur beter worden benut en worden verbeterd (kwaliteitsborging en verbetering van de bestaande route). Anderzijds moeten de zichtbaarheid en de aantrekkelijkheid van de route aan Duitse en Nederlandse zijde worden vergroot door nieuwe regelingen en diverse marketingmaatregelen (verbetering van de marketing).

Een belangrijke rol bij deze maatregel werd gespeeld door een beheerder die door de Duitse en Nederlandse partners was aangesteld om de verbetering van de marketing en de totstandbrenging van pakketten te stimuleren. Een werknemer van het bureau "projaegt" uit Ahaus werd met deze taak belast gedurende 2,5 jaar met één werkdag per week.

De volgende resultaten konden in de afgelopen 3 jaar worden bereikt door Grafschaft Bentheim Tourismus in samenwerking met de verantwoordelijke van het project:

  • Oprichting van een internetpresentie voor de Vechtdalroute.
  • Publicatie van een gids met informatie over de plaatsen langs de route waar kan worden gestopt voor verfrissingen, bezienswaardigheden en werkplaatsen voor fietsreparaties.
  • Uitvoering van een persreis in mei 2019, die heeft geleid tot diverse publicaties in de pers en op het internet.
  • Creatie van 3 Vechtdal routepakketten: De verantwoordelijke en de Grafschaft Bentheim Tourismus zijn erin geslaagd verschillende hoteliers van hotels langs de Vechte te overtuigen van het idee van een nieuw fietspakket Vechtdalroute van de bron naar de monding. Het EU-financieringsprogramma ondersteunde onder meer de organisatorische en juridische voorbereidingen voor dit pakket, alsmede de marketing. In de toekomst zullen de hoteliers het pakket echter op eigen verantwoordelijkheid op de markt brengen. De hotels die aan het pakket deelnemen zijn Hotel Winter in Schöppingen-Eggerode, Göcke's Haus und Garten in Wettringen, het In-Side-Hotel in Nordhorn, Hof Veldink in Emlichheim en het Alte Landhaus Buddenberg in Ringe. Sinds augustus van dit jaar kan het arrangement centraal worden geboekt bij het In-Side-Hotel in Nordhorn. Het nieuwe pakket wordt aangeboden als een 3-, 4- en 5-daagse rondreis, naar keuze met halfpension of logies met ontbijt. In de toekomst hopen de deelnemende hotels dat ook hotels aan de Nederlandse kant zich zullen aansluiten, zodat gasten de Vechtdalroute daadwerkelijk van de bron tot de monding kunnen afleggen.
  • Creatie van een imagofilm over de Vechtdalroute, die in de toekomst zal worden gebruikt voor marketing in de sociale media. Bovendien zal de film worden gepresenteerd op het volgende Vechtdal Symposium, dat naar verwachting in juni 2021 zal plaatsvinden.
  • Het maken van een fotoserie voor de gehele Vechtdalroute. De foto's kunnen in de toekomst worden gebruikt door toeristische organisaties langs de Vechte en door bedrijven.
  • Hercertificering van de Vechtdalroute in de nazomer van 2018 - hernieuwde toekenning van 3 sterren van het ADFC-keurmerk.
    Regelmatig, eens per jaar, fietsen op de Vechtdalroute en de gemeenten informeren over de bestaande tekortkomingen op de route.
  • Centrale aankoop van 10 fietsenstallingen uit het project en plaatsing van deze stallingen bij rustplaatsen door verschillende gemeenten langs de Vecht, aangezien het ontbreken van geschikte fietsenstallingen bij rustplaatsen werd bekritiseerd in het ADFC-testverslag.

Lees meer over de Vechtdalroute op de website van Grafschaft Bentheim Tourismus.