Maatregel 08 De elfde toren


De 'tien torens' uit het Nederlandse ‘Tien Torenplan’ staan voor bijzondere locaties en bezienswaardigheden langs de Vecht. Dit aansprekende Nederlandse concept wordt nu naar de Duitse zijde van de grens doorgetrokken en wordt een locatie direct op de grens en aan de Vecht getransformeerd tot een bezienswaardigheid en trekpleister.

Door middel van een korte wandelroute wordt een verbinding tussen ligplaats van de Vechtezomp te Laar te Duitsland en het uitkijk- en belevingspunt van de Grensmeander te Nederland gecreëerd. Tevens wordt de informatie op beide punten op elkaar afgestemd. Het uitkijk- en belevingspunt wordt gevormd door het uitkijkpunt Horizont, meerdere Vechtdal-nesten, het kunstwerk Wortlos van Kunstwegen en een overzichtspaneel van de gehele Vecht. De planvorming is inmiddels nagenoegd afgerond. Naar verwachting zal de uitvoering na de zomer van 2018 ingezet worden.

Daarmee wil het deelproject een bijdrage leveren om de bezoekers een beeld te geven van de gehele Vecht, vanuit meerdere invalshoeken, namelijk Natuur, Cultuurhistorie, Kunst en Water. Het project werd in november 2020 voltooid. Op 30 juni werd de "elfde toren" in Laar (Duitsland) plechtig geopend, maar vanwege de Coronamaatregelen slechts in een kleine setting. Zie hier een korte presentatie (pdf, 547 kB) van de voltooide maatregel.

Nadien is ook een korte film gemaakt door Vechtdal Marketing, waarin de maatregel en Laar (Duitsland), één van de 11 beleefplekken langs de Overijsselse Vecht in het Vechtdal, wordt voorgesteld.