Maatregel 11a Vechtverhalen


Of het nu met een humoristisch verhaal of een korte thriller was, begin 2018 kregen hobbyauteurs aan weerszijden van de grens de kans om deel te nemen aan een Duits-Nederlandse literaire wedstrijd over de Vecht en het Vechtdal in het kader van het project Vechtverhalen.

Tien Nederlanders, tien Duitsers, een rivier die hen verbindt. Met de literatuurwedstrijd "Vechtegeschichten/Vechtverhalen" werden hobby-auteurs in het voorjaar van 2018 opgeroepen om hun verhalen over en met de Vechte op te schrijven. Een tweetalige jury selecteerde de tien beste bijdragen, die in een gezamenlijke workshop werden bewerkt en drukklaar werden gemaakt.

Prachtig geïllustreerd is het resultaat een bijzonder portret: Van de Vecht, van de regio en van de mensen die in het Vechtdal wonen. En van een Nederlands-Duitse culturele uitwisseling van een bijzondere aard.

De selectie is indrukwekkend: Van misdaadthriller tot fantasy, autobiografie, geschiedenis en legende, bijna alle genres zijn vertegenwoordigd. Het rijk geïllustreerde tweetalige werk met 200 pagina's is vertaald in de andere taal. Op deze manier kan elke lezer de voortgang van het verhaal in beide talen tegelijk ervaren. En wie beide talen spreekt, kan zelfs "ronddwalen" tussendoor.

Het portret van de Vecht en zijn bewoners, dat zeker als uniek kan worden beschouwd, werd op 6 november 2018 in Nordhorn in het NINO-Hochbau aan het publiek gepresenteerd. Ongeveer 100 deelnemers luisterden naar de woorden van de auteurs die voorlazen uit hun verhalen.Op 16 november vond in Hoonhorst een Nederlandstalig evenement plaats venwege de publicatie van het boek. In de historische setting van het oude stadhuis in Neuenhaus hebben enkele auteurs tijdens een lezing op 17 januari 2019 opnieuw voorgelezen uit hun verhalen.

Aangezien het boek, op enkele exemplaren na, uitverkocht is, wijzen wij u graag op de mogelijkheid om de verhalen te lezen op volgende websites: www.vechtegeschichten.de en www.vechtverhalen.nl.