Beleven en bewonderen aan boord van het varende klaslokaal


Ongeveer 40 leerlingen van de basisschool Uelsen waren een ochtend met het varende klaslokaal op de Vecht op pad. Aan boord werd er, onder begeleiding van de leerkrachten en de Natuurrangers, veel gevist, onderzocht en gespeeld.

Waar kunnen lessen over dieren en planten beter plaatsvinden dan buiten in de natuur? Waar men de lokale flora en fauna kan aanraken, de mouwen kan opstropen en op ontdekkingstocht kan gaan? Dit is precies wat ongeveer 40 basisschoolleerlingen van de basisschool Uelsen maandag 17 juni aan boord van de Vechtzomp hebben gedaan.

Om 8.30 uur klom de eerste groep leerlingen opgewonden en kletsend bij het Heimathaus in Laar op de Vechtzomp, een replica van een historisch platbodemschip uit het Vechtdal. Naast de leerkrachten werd de schoolklas begeleid door twee natuurrangers. Tijdens een twee uur durende reis legden de rangers de verbaasde leerlingen aan de hand van dierenhuiden en eierschalen uit welke dieren er in de directe omgeving van de Vecht te ontdekken zijn. De jonge onderzoekers mochten ook zelf de handen uit de mouwen steken en met netten op zoek gaan naar kleinere dieren zoals insecten. Met behulp van loepen en identificatiekaarten konden ze vervolgens leren wat er in hun netten verstrikt was geraakt. Na twee uur rijden mocht de volgende klas het spannende pad langs de Vecht op.

Een heel bijzondere leerervaring, vindt de lerares mevrouw Stegemeyer: "Zelf vaar ik voor het eerst met een klas mee. Mijn collega’s hebben al verteld dat het een prachtige activiteit is voor de kinderen". Het begeleidende lesmateriaal vindt zij heel handig. De groep tienjarigen is ondertussen druk in de weer om dieren en planten langs de oever van de Vecht aan de hand van de boekjes op te sporen en te herkennen.

Het doel van het varende klaslokaal, kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de lokale natuur en omgeving en hen op een verantwoorde manier ermee om te laten gaan, is bij deze leerlingen zeker bereikt. Ranger Alexa Baldehaar, die op de vechtzomp meevaart, is ook enthousiast over het concept van het varende klaslokaal: "Het is zo boeiend om te zien hoe de kinderen op deze manier bezig zijn met dieren en planten en er duidelijk plezier in hebben".

“Daar zwemt iets!” “Dat is een karper, dat staat hier in het boekje.” “Kijk, de Grote Keizerlibel!” roepen de meisjes en jongens opgewonden. Zij hebben duidelijk plezier in deze natuurles.

Een bijzonder aspect van de Vechtzompen Educatie is de grensoverschrijdende aanpak. Sinds dit jaar varen de zompen zowel in Nederland als in Duitsland met gezamenlijk ontwikkelde en tweetalige lesmaterialen. De grensoverschrijdende aanpak is ook merkbaar in de opleiding: De Duitse en Nederlandse rangers hebben dezelfde opleiding gevolgd, met dezelfde inhoud. Door het project moeten ook de jongere generaties op een speelse manier leren dat wij in het Vechtdal meer gemeen hebben dan vaak wordt aangenomen.