Dinkel verhalen gezocht


Kreis Borken en auteur Doris Röckinghausen werken samen aan een boek: "De Dinkel, de drilandenrivier" / maatregel in het kader van het INTERREG-project LIVING-Vecht-Dinkel.

Rivieren verbinden regio's met elkaar. Hetzelfde geldt voor de Dinkel, die uit een bron in de Kreis Coesfeld ontspringt. Van daaruit stroomt ze naar de Kreis Borken: eerst in de richting van Gescher, dan Legden en Heek tot aan Gronau. Van daaruit steekt de Dinkel de Duits-Nederlandse grens over, loopt door de gemeenten Losser en Denekamp en keert van Ootmarsum terug naar het Duitse grondgebied in de Neder-Saksische Grafschaft Bentheim. Aan de rand van Neuenhaus mondt ze uiteindelijk uit in de Vecht. Deze 96 kilometer lange rivier wordt nu het middelpunt van het boek "Dinkel – de drilandenrivier". In het kader van het INTERREG project LIVING-Vecht-Dinkel heeft de Kreis Borken samen met Coesfelder auteur Doris Röckinghausen een begin gemaakt met het tweetalige werk.

Burgers zullen er vanaf het begin bij betrokken zijn, legt Röckinghausen uit. "Met hun zeer persoonlijke 'Dinkel verhalen' moeten de burgers het boek tot leven brengen", zegt de auteur, die zich al intensief heeft ingezet voor andere grensoverschrijdende rivieren zoals de Berkel en Issel. "We zijn op zoek naar mensen die wonen aan, werken bij en/of hun vrije tijd doorbrengen op de Dinkel", roept ze mensen op om te vertellen over hun ervaringen met en op de rivier. "Dit kunnen bijvoorbeeld persoonlijke ervaringen zijn, maar ook verhalen van voorouders.” De meest interessante bijdragen zullen dan worden opgenomen in het boek dat eind 2020 wordt gepubliceerd.

De grensoverschrijdende journalistieke uitwerking moet, samen met vele bijzonder betekenisvolle foto's, het belang van de Dinkel als belangrijk verbindend landschappelijk element tussen de drie landen uitbeelden. Enerzijds worden de aspecten waterbeheer en natuurbehoud toegelicht. Aan de andere kant wordt de aantrekkelijkheid van de Dinkel als recreatiebestemming voor omwonenden en toeristen gepresenteerd. In het boek willen de initiatiefnemers zowel het verleden van de Dinkel als het heden en de toekomst van de rivier aan de orde stellen.

"Met dit project willen we meer aandacht voor het rivierenlandschap van de Dinkel ", benadrukt Kordula Blickmann, hoofd van de afdeling Natuur en Milieu van de Kreis Borken, die het boekproject samen met haar collega Jessica Mach coördineert. "We willen ook onze kijk op deze rivier aanscherpen, die vaak onderschat wordt," voegt Blickmann eraan toe. "De presentatie van de verschillen tussen de Dinkel in Nordrhein-Westfalen, het Nederlandse deel en Nedersaksen zal zeker bijzonder boeiend zijn", zegt het afdelingshoofd uitkijkend naar de publicatie.

Wie iets met de Dinkel van doen heeft en zijn persoonlijke "Dinkel verhalen" wil delen, moet daarom voor eind augustus contact opnemen met Doris Röckinghausen via e-mail op info@wortart-roeckinghausen.de


Persbijeenkomst op 25 juli 2019

©Kreis Borken